неділю, 20 травня 2018 р.

Колізей у Римі

Однією з найпопулярніших визначних пам’яток в світі вважається давньоримський Колізей, який визнаний не тільки символом всієї Італії та Риму зокрема, але й одним з семи чудес світу. Це амфітеатр колосальних розмірів, дивом зберігся до нашого часу як пам’ятник античного світу.
Хто побудував Колізей в Римі?

Колізей був зведений в центрі Риму завдяки невгамовному самолюбству імператора Веспасіана, який всіма силами хотів затьмарити славу колишнього правителя Нерона. Таким чином, Тит Флавій Веспасіан прийняв рішення на Золотому будинку, який раніше був палацом Нерона, розмістити імперські установи влади, а на місці засипаного озера біля палацу спорудити найбільший амфітеатр. Так приблизно в 72 році почалося масштабне будівництво, яке тривало довгі 8 років. За цей час раптово помер Веспасіан і на зміну йому до імператорського престолу прийшов його старший син Тит, який і закінчував будівництво римського Колізею. У 80 році відбулася церемонія відкриття величного амфітеатру, а його багатовікова історія почалася з святкових ігор, що тривали 100 днів, в яких брали участь тисячі гладіаторів і стільки ж диких звірів. 

Архітектура Колізею в Римі — цікаві факти 

Колізей побудований у формі еліпса, всередині нього знаходиться арена такої ж форми, навколо якої в чотири яруси розташовані місця для глядачів. Варто відзначити, що в архітектурному плані римський Колізей побудований в стилі класичного амфітеатру, проте його розміри, на відміну від інших подібних будівель, просто вражають уяву. Це найбільший амфітеатр у світі: довжина його зовнішньої еліптичної кола становить 524 м, висота — 50 м, велика вісь — 188 м, мала — 156 м; арена, в середині еліпса, має довжину 86 м і ширину 54 м. Згідно давньоримським рукописів, завдяки своїм розмірам Колізей міг одночасно вміщувати близько 87 000 чоловік, проте сучасні дослідники дотримуються цифри не більше 50 000. Місця для сидіння були розділені на рівні, щодо певного стану. Нижній ряд, який забезпечував відмінний вид на арену, був призначений для імператора і його сім’ї, а також на цьому рівні могли спостерігати бої сенатори. На рівень вище знаходилися місця для стану вершників, ще вище — для заможних громадян Риму, а не четвертому рівні розташовувалися незаможні римські жителі. Колізей мав 76 входів, які були розташовані по колу всієї будови. Завдяки цьому, глядачі могли розійтися за 15 хвилин, не створюючи стовпотворіння. Представники вищої знаті покидали амфітеатр через спеціальні виходи, які були виведені безпосередньо з нижнього ряду. 

Де знаходиться Колізей у Римі і як туди потрапити?

Нагадувати вам в якій країні знаходиться Колізей, напевно, не варто — про великого символі Італії знають усі. А ось адреса, за якою можна знайти Колізей у Римі, стане в нагоді кожному — Piazza del Colosseo, 1 ( станція метро Colosseo). Вартість квитка в Колізей в Римі складає 12 євро і дійсний він протягом доби. Варто відзначити, що у вартість також входить відвідування музею Палатина і Римського Форуму, які знаходяться поруч. Тому, купити квиток і почати екскурсію краще з Палантин, там завжди менше людей. Час роботи Колізею в Римі: в літній час — з 9:00 до 18:00, в зимовий — з 9:00 до 16:00. На превеликий жаль, римський Колізей — це вже не той античний амфітеатр, адже за довгі роки свого існування він пережив багато чого — нашестя варварів, пожежі, війни і т.п. Але, не дивлячись на все це, Колізей не втратив своєї величі і продовжує залучати величезну кількість туристів з усього світу.

2 коментарі: